Advies over Gaffa en Duct tape

 

Het verschil tussen gaffa en duct tape

Gaffa tape is een soort Duct tape en hierdoor worden de tapes dan ook vaak met elkaar vergeleken. Het verschil tussen de twee tapes zit hem voornamelijk in de soort lijm van de tape en hiermee dan ook de toepassing. Duct tape wordt over het algemeen gebruikt om iets permanent te repareren waardoor het dus belangrijk is dat de lijm een krachtige hechting heeft aan de ondergrond.

Gaffa tape daarentegen wordt veelal gebruikt om tijdelijk een goede hechting te creëren met de ondergrond, waarbij de tape wel weer vaak schoon te verwijderen is.

De overeenkomst tussen de tapes zijn, dat ze vaak beide waterbestendig zijn en dat de drager voorzien is van linnen. Hierdoor ook wel linnentape of cloth tape genoemd.

 

 Groot assortiment Gaffa en Duct tape

 

De geschiedenis van gaffa en duct tape

De oorsprong van gaffa tape is bij het begin van het ontstaan van Duct tape. Duct tape is ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog voor het repareren van de uitrusting van militairen van het Amerikaanse leger. Tijdens de tweede wereld oorlog was het belangrijk dat ze een tape hadden waarmee ze gaten eenvoudig tenten en kleding konden repareren tegen kou en water. Hierbij is Duct tape ontstaan als oplossing en de jaren erna is deze tape als maar verder ontwikkeld. Zo kwam de tape uiteindelijk na de oorlog in de bouw en doe-het-zelf industrie terecht waarbij de tape veelal gebruikt werd om regenpijpen of andere lijndingen te repareren. Omdat deze vaak grijs of zilverkleurig zijn wordt de Duct tape voornamelijk in het zilvergrijs verkocht. Zo valt de tape het minste op.

Uiteindelijk kwam de tape ook terecht op filmsets in Amerika om kabels mee vast te plakken. Op een filmset is het natuurlijk belangrijk dat alle kabels netjes vast blijven zitten, zodat niemand erover valt of ze in beeld verschijnen. Na de opnames of productie moet de tape weer makkelijk verwijderd worden. Hierdoor is het dus belangrijk dat de tape geen lijmresten achterlaat en weer makkelijk te verwijderen is. De persoon die dit doet op filmsets is de “Gaffer”, dit is ook wel de leidinggevende van de lichttechnici in de filmindustrie. Omdat er op een filmset veel wordt gewerkt met kunstmatige verlichting is het natuurlijk belangrijk dat alle kabels van die lampen netjes weggewerkt worden met gaffa tape. Hierbij is het op een filmset natuurlijk belangrijk dat de tape niet opvalt, vandaar dat er gekozen is voor de kleur zwart. Ook is het belangrijk dat de tape niet reflecteert op de verlichting en daarom is de gaffa tape ook ontwikkeld in met een matte bovenzijde. Zo doende is er in de loop der jaren een tape ontwikkeld die de eigenschappen heeft van het oorspronkelijke Duct tape, maar dan uitgevoerd in het mat zwart, en voorzien van een makkelijk te verwijderen lijm laag.

 

Gaffa tape door de Gaffer

 

Eigenschappen van Gaffa tape

Gaffa kenmerkt zich voornamelijk in het feit dat de tape makkelijk te verwijderen is. Veelal zonder dat deze lijmresten achterlaat. Ook is Gaffa tape verkrijgbaar in zowel een glanzende als een matte bozenzijde. De matte bovenzijde zorgt ervoor dat hij niet reflecteert bij gebruik met verlichting. Ook is gaffa tape met een matte bovenzijde makkelijk te beschrijven. Een ander kenmerk van gaffa tape is dat deze makkelijk met de hand te scheuren is in zowel de breedte als de lengte.

BEKIJK ONS ASSORTIMENT GAFFA TAPE

 

Matte en glanzen gaffa tape

 

Eigenschappen van Duct tape

Duct tape kenmerkt zich voornamelijk in het feit dat de tape voor permanente toepassing is. Hierdoor heeft Duct tape vaak een hoge en permanente lijmlaag, en wordt de tape vooral gebruikt als reparatie tape.

BEKIJK ONS ASSORTIMENT DUCT TAPE

 

Beschrijfbare gaffa tape

 

Alle soorten op een rijtje

Ons assortiment gaffa tape bestaat uit verschillende soorten en merken en ieder merk heeft weer zijn eigen kwaliteiten. De merken die wij voeren zijn uitvoerig getest, en via onderstaande tabel hebben wij al onze soorten tape in een overzicht gestopt, elk met zijn eigen kwaliteit en kenmerk. Mocht je er niet uitkomen dan helpt één van onze product specialisten je graag met het maken van de juiste keuze.

Merk

Serie

Kenmerk

Nichiban

NT1200

Nichiban

NT116

MagTape

Original

MagTape

Matt500

MagTape

XTRA

MagTape

Utiltity

MagTape

Chroma

MagTape

ECO

Gaffergear

GG300

Gaffergear

NEON

Pro Tapes

Pro-Gaff

Pro Tapes

Pro-Gaff

RL Sales

RL27

Shurtape

P743

Slipway

 

Gaf-Fire

 

Geplaatst in de categorie Nieuws Tape Advies over Tape door

RL Sales