Zo label of codeer je kabels

Zo label of codeer je kabels
5 februari 2024 4 minuten leestijd

Zo label of codeer je kabels

In een oogopslag de lengte van een kabel zien? Of de kabel voorzien van een bedrijfsnaam, barcode of RFID-tag? Dat gaat eenvoudig door deze te voorzien van een krimpkous. Veel verhuurbedrijven die werken met kabels, voorzien hun kabels van kleurlabels, stickers met bedrijfslogo of barcodes. De laatste jaren zien we ook dat steeds meer bedrijven zelfs hun kabels voorzien van RFID-tag, een QR-code of EAN-barcode. Hiermee kan eenvoudig het in en uitboeken van kabels in verhuurprogramma’s, eenvoudig bijgehouden worden. In dit Blog leggen we je uit hoe je deze labels en kleurcodering makkelijk kan toepassen met krimpkous of tape. Kom je er nog niet uit? Geen probleem, neem dan contact op met één van onze productspecialisten en wij helpen je graag verder.

Kleurcodering van kabels

Het kleurcoderen van kabels

Allereerst is het handig om te weten welke kleuren jij gebruikt voor welke lengte. Maak hiervoor eerst een kleurcoderingslijst. Deze kan je uiteindelijk ophangen in het magazijn of plakken in een kabelkist. Zo ziet iedereen direct welke kleur, welke lengte is. Dit is wel zo handig. Heb je geen idee welke kleur je bij welke lengte moet hanteren? Vraag dan een collega-bedrijf in de buurt of waar je wel eens mee samenwerkt, welke kleurcodering zij gebruiken. Dat werkt ook meteen handig als je materiaal bij elkaar inhuurt.

Kleurcodering met Le Mark PVC tape

De kleurcodering kan je eenvoudig toepassen door een gekleurde PVC isolatietape aan het uiteinde van een kabel te wikkelen. Wij hebben een groot assortiment gekleurde isolatietapes van de betere merken zoals Le Mark en Advance. Deze hechten goed aan de kabels en zijn hiervoor ideaal. Wil je dat de tapes goed beschermd zijn dan kan je hier een transparante krimpkous overheen doen. Gebruik je de kabels ook buiten, dan kan je zelfs kiezen voor een krimpkous met lijm. Deze lijm loopt na het krimpen uit over de tape en kabel waarmee de gekleurde tape helemaal ingesloten wordt. Hiermee kan er geen stof, water of vuil meer bij. Pak een krimpkous die groter is dan de diameter van de kabel en schuif die er dan eenvoudig overheen. Vervolgens verhit je de krimpkous met een hittepistool of aansteker en zal je zien dat deze strak om de kabel komt te zitten.

Een andere optie is om direct een gekleurde krimpkous te gebruiken aan het uiteinde van de kabels. De krimpkous is in ons assortiment leverbaar in verschillende kleuren en zo hoef je hier niet eerst een isolatietape voor te gebruiken. De gekleurde krimpkous is leverbaar in verschillende diameters en zitten verpakt in handig dispenserdoosje die je zo in iedere werkplaats kan zetten.

Kleurcodering met Le Mark PVC tape

Het labelen van kabels

Direct laten zien dat de kabel van jou is? Dan is het handig om de kabel te voorzien van een sticker. Maar hoe zorg je er voor dat de bedrijf sticker blijft zitten? Daarvoor kan je het beste over de kabel een krimpkous bevestigen. De krimpkous zorgt er namelijk voor dat de sticker beschermd is tegen stof en vuil en dat zelfs bij intensief gebruik de sticker blijft zitten. Wil je de beste bescherming, dan kan je het beste de krimpkous voorzien van lijm gebruiken. De transparante krimpkous met lijm blijft na het krimpen echt transparant. En de lijm zal vervolgens na verhitting goed uitlopen aan het uiteinde van de krimpkous. Hiermee krijg je een permanente hechting van de krimpkous aan de kabel. De bedrijf sticker is hierdoor optimaal beschermd. Kortom, zo is het voor iedereen duidelijk van wie de kabel is.

Kleurcodering van kabels

Kabels voorzien van een QR-code of Barcode

Wil je een kabel voorzien van een QR-code of Barcode? Ook dan adviseren we je om het label dat je op de kabels plakt te beschermen door middel van een krimpkous. Onze transparante krimpkous met lijm is hier uitermate voor geschikt omdat deze echt transparant opdroogt. Hierdoor blijft de QR-code of Barcode goed leesbaar voor barcodescanners en voorkom je dat de QR-code of barcode beschadigt.

Zo kies je de juiste krimpkous

Meet als eerste de breedte van de kabel, ook wel diameter genoemd, op. Dit kan met bijvoorbeeld een schuifmaat of liniaal. Door de diameter op te meten, weet je welke terug-krimp-breedte je moet aanhouden bij het bestellen van de juiste krimpkous. In ons assortiment krimpkous worden twee diameter maten aangeven. De eerste maat is de ongekrompen maat in millimeters, de tweede maat is de terug gekrompen maat in millimeters. Voorbeeld, is de diameter van de kabel 7 millimeter, dan heb je de volgende afmeting krimpkous nodig: Krimpkous H-1 box 12.7 Ø / 6.4 Ø 6m transparant. Deze krimpt terug naar 6,4 millimeter. Dit is dus kleiner dan 7 millimeter en hierdoor komt de krimpkous strak om de kabel te zitten zodat hij er na het krimpen niet vanaf valt.

Kleurcodering van kabels

Heb je nog vragen over het labelen van kabels of over een van onze producten? Geen probleem, neem contact op met onze klantenservice en wij helpen je graag verder.

Volgende artikel:
Gerelateerde berichten

Nieuwsbrief